Sund mat

Mängder av vetenskapliga studier visar att den kost vi äter spelar stor roll för vår hälsa. En balanserad och varierad kost med mycket frukt, grönsaker, rotfrukter och fiberrika spannmålsprodukter samt en låg nivå av mättade fetter har visat sig hålla oss friskare.

Trots att de flesta av oss redan känner till detta, så har vi just nu en trend i samhället där vi konsumerar alltmer mättat fett och raffinerat socker vilket i sin tur leder till fetma och ohälsa.

Våra ändrade matvanor hänger delvis ihop med den snabbmatskultur som vi alltmer anpassar oss till. Tempot i samhället har ökat och det avspeglar sig också i våra matvanor. I dag avsätts inte tid för matlagning i samma utsträckning som tidigare. Ofta har vi behov av att snabbt få maten på bordet då vi själva och kanske våra barn är hungriga.

Oavsett vad vi vet om matens näringsinnehåll så är det då i första hand vår tid och våra vanor som avgör vad vi äter.

Arvika Rehab erbjuder matlagningskvällar för företag då vår hushållslärare Anne-Li Olsson lär ut hur man lagar enkel, god och sund mat som man dessutom kan ha i matlådan till en annan dag. Detta är inte bara ett sätt att lära sig nya sunda vanor utan det är också en trevlig aktivitet som bidrar till att skapa en god stämning i t.ex. en arbetsgrupp.

Om du är företagsledare eller personalansvarig och du skulle vilja erbjuda dina medarbetare en både nyttig och trevlig aktivitet, så tveka inte utan ta kontakt så kommer vi överens om hur vi ska lägga upp det hela.

Läs mer om sund kost:
Livsmedelsverket
Hälsomålet

Sund mat 1

Sund mat 2

Sund mat 3